Overslaan en naar de inhoud gaan

Hassetsu

In kyudo bestaat het totale schot uit acht fasen, de Hassetsu. Deze fasen kunnen worden gezien als bouwstenen voor de opbouw van een correct schot. Als alle bouwstenen op de juiste manier worden gestapeld, zal de pijl trefzeker het doel raken.

Als iemand begint met Kyudo dan leert hij of zij eerst de beginselen van taihai en daarna de acht fasen waaruit het schot is opgebouwd, de Hassetsu. De acht fasen kun je zien als bouwstenen, de goede uitvoering van elke fase is van belang voor de volgende fase. Alleen het juist stapelen van de fasen kan resulteren in een goed schot met een treffer als gevolg. Het richten op het doel gebeurt niet door met de ogen de pijl te richten, of met hulpmiddelen zoals vizier, maar door de juiste positionering van het lichaam. Het oefenen van deze techniek tot het moment waarbij een redelijke stabiliteit is verkregen zodat voor de Mato, doel op 28 meter, geschoten kan worden neemt bij een gemiddelde trainingsintensiteit ongeveer een jaar in beslag. Tot die tijd staat de beginnend Kyudoka te oefenen voor de Makiwara, de strobaal op twee en een halve meter afstand.


Ashibumi
Het uitstappen waarbij de voeten in een hoek van 60° op de lijn van het doel worden geplaatst en de voeten een treklengte uit elkaar worden gezet.


Dozukuri
Het positioneren van het lichaam waarbij het van belang is dat er een juiste verbinding is tussen boven- en onderlichaam.


Yugamae
In deze fase wordt eerst de rechterhand (Torikake) op de pees geplaatst en daarna de linkerhand (Tenouchi) op de boog.


Uchiokoshi
Dit is het heffen van de boog waarbij de armen uitgestrekt worden tot 45° boven het lichaam. Hierbij is het van belang dat de positie van het lichaam niet veranderd.


Hikiwake
Het trekken van de boog, het eerste deel van het trekken heet Daisan of Ukewatashi, de voorarm wordt uitgestrekt richting doel en de rechter arm volgt ontspannen,de boog blijft boven het hoofd. In het tweede deel wordt de boog uitgetrokken, dit gebeurt door de ellebogen van elkaar te duwen waarbij het schoudergewricht als scharnierpunt wordt gebruikt.


Kai
Het volledig openen van de boog.


Hanare
Het lossen van de pijl.


Zanshin
Het blijven van lichaam en geest.

Het schot wordt afgesloten met het terug brengen van de boog (Yudaoshi).