Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinksterseminar 2024 Warffum

Deelnemer Pinksterseminar 2024

Op 18 tot en met 20 mei is in Westernieland/Warffum het traditionele KRN Pinksterseminar gehouden. Of zoals de Sensei’s ons er dagelijks aan herinnerden het 38e Pinksterseminar. Er waren dit jaar 27 deelnemers, wat ietsje minder was dan de voorgaande jaren. 

De dojo was op vrijdagmiddag al ingericht door de leden van de Hunze dojo en aantal deelnemers kwam op vrijdagavond al aan op het vakantieoord ‘de Slikken’. Snel nog even een hapje eten, een drankje aan de bar met de andere deelnemers en een slaapplek zoeken of voor sommige naar het hotel om in te checken. 

De start van het seminar is traditioneel op zaterdag met Hairei door Jimmy sensei. Daar werd ook direct het thema van het seminar onthult en dat was ‘dozukuri’, waarbij werd uitgelegd dat het hierbij niet alleen om de specifieke stap in de Hassetsu ging, maar het gebruik van dozukuri in je gehele schot. De lessen beginnen met het voorschieten. Eerst een Ya-watashi door Jaap sensei met assistentie van Erik sensei en Lammert Sempai. Daarna mocht iedereen voorschieten en kon de instructie beginnen. 

 

De deelnemers werden verdeeld in drie groepen. De deelnemers van 2e dan en hoger zouden les krijgen van Jaap sensei, de kyu graden van Erik sensei en de Makiwara schutters van Vincent sempai. Jimmy sensei kon helaas zelf niet schieten en assisteerde bij beide groepen. De lessen bestonden natuurlijk uit veel sharei schieten in zittende of staande vorm, en soms even vrij trainen om de uitleg jezelf eigen te maken zonder de leraar. 

Tussendoor natuurlijk even terug naar de Slikken voor Lunch en later in de middag nog even een koffie en thee pauze. Na het schieten weer terug naar de Slikken voor het avondeten wat traditioneel wordt gemaakt door Adriana. De eerste avond had dit Italiaanse invloeden en op de zondagavond Japans. Op de zaterdagavond was er ook een Q&A met de sensei’s. Er waren een paar vragen over procedures of techniek, maar ook redelijk wat vragen die gingen over de filosofie achter kyudo. Een verdieping waar de sensei’s maar al te graag invulling wilden geven. 

De tweede dag begon na het groeten met een hitotsu-mato sharei in staande vorm. Daarna was het natuurlijk meer trainen in Sharei vorm, meer pijlen schieten en meer werken aan je vorm. De middag had nog iets speciaals in petto. Er werd een wedstrijd gehouden tussen de schutters in shajo 1 & 2. Hoewel er meer schutters waren in shajo 2 moest het niveau van de dangraden hiervoor compenseren, waardoor het toch een eerlijke wedstrijd zou zijn. De dangraden wisten toch met een paar punten verschil te winnen, maar dat was niet doel van de oefening. De vraag was nadien natuurlijk wat de competitie gedaan had met je Dozukuri. Wist je de focus te behouden, of liet je jezelf toch verleiden door de mato. 

 

De laatste dag werd er in de ochtend nog gewerkt aan het thema en persoonlijke correcties. In shajo 1 was het vooral vrij schieten of voor de leraar om even weer wat feedback op te halen. De middag stond in het teken van de examens. Deze werden geïntegreerd in het voorschieten waarbij iedereen nog één keer het geleerde liet zien, misschien met iets meer zenuwen in de wetenschap dat de technische commissie ook direct met een scherp oog mee keek of het niveau voldoende was voor de volgende graad. Maar die zenuwen bleken uiteindelijk overbodig omdat Jaap sensei een ‘all pass’ kon aankondigen. Iedereen had ruimschoots het niveau gehaald. Het laatste schot was voor Erik sensei die een Yawatashi schoot. De sensei’s werden hartelijk bedankt voor hun nimmer aflatende energie met een kleine attentie. Daarna was het af groeten, opruimen, terug naar de slikken om daar op te ruimen en daarna vermoeid, maar met een hoop aandachtspunten weer naar huis. 

Het Pinksterseminar wordt al bijna 40 jaar door de KRN georganiseerd waarvan de meeste jaren in de zaal in Warffum. Het grote verschil met het herfst seminar is dat de leden verblijven op het vakantieoord de Slikken en gezamenlijk eten met een avondprogramma. Slapen in een hotel is toegestaan, maar je wordt wel voor alle andere activiteiten op de Slikken verwacht.