Overslaan en naar de inhoud gaan

Gasshuku maart 2022

De KRN heeft samen met Shigeyasu Kameo sensei een gasshuku georganiseerd voor een zogenaamde kadertraining. Een gasshuku is eigenlijk een Japanse term voor op kamp gaan meestal voor een gezamenlijke training. In ons geval een intensieve kyudo training voor leraren gevorderden en assistent-lesgevers.

Binnen de KRN valt het lesgeven vaak op dezelfde mensen en met het toenemende aantal beginners bij verschillende dojo’s komen deze lesgevers niet altijd toe aan hun eigen training. Om deze redenen zijn er assistenten in het leven geroepen die de lesgevers ondersteunen bij de begeleiding van de beginners en waar nodig de lessen af en toe over te nemen. Op de lange termijn zullen de aankomende lesgevers ook de toekomst van de KRN vormen en de kwaliteit van de lessen moeten waarborgen.

Om deze assistenten en andere gevorderden die hebben aangegeven de lessen in de toekomst te willen ondersteunen, een sterke basis te geven is er een kadertraining georganiseerd bij Shigeyasu Kameo sensei in zijn dojo Ryu Sui Kan te Waldniel in Duitsland.

Op zaterdag 26 maart verzamelden we ons rond 12.00 bij de dojo. Shige sensei’s dojo bevindt zich achter zijn eigen huis met een vijver in de yamichi en een prachtige kersenbloesemboom die mooi in bloei stond. Allemaal omgekleed en uitgepakt werden we verwelkomd en na het voorschieten kregen we les over taihai.

We kregen een aantal hele interessante oefeningen voorgeschoteld voor bewustwording van het gebruik van je lichaam in alle bewegingen voor het schieten en bij het schieten zelf. Er was duidelijk sprake van nieuwe ervaringen in ieders eigen techniek en ook Shige-sensei merkte op dat er anders bewogen en geschoten werd dan in de ochtend.

Na de training kleedden we ons om voor het avondeten bij Shige-sensei thuis. Heike had heerlijke gerechten voor ons gekookt en onder het genot van een biertje konden we nog even gezellig bijpraten. Na het eten konden mensen nog blijven naborrelen maar er was ook een mogelijkheid om nog wat pijlen te schieten terwijl het inmiddels donker was buiten. Het was een informele training wat betekende dat we met een dogi over onze gewone kleren vrij konden schieten. Dit was voor veel mensen wat onwennig maar het wordt in Japan ook veel gedaan wanneer het geen officiële keiko betreft en men ‘even’ langs komt in een dojo om wat pijlen te schieten.  

  

  

Zo hebben een aantal van ons nog genoten van avond schieten tot een uur of 22.30 voor we naar ons hotel liepen voor een iets kortere nachtrust vanwege de zomertijd die die nacht in zou gaan.

 

De volgende dag stonden we om 8.30 weer voor de poort naar de dojo zodat we om 9.00 konden beginnen. Het was deze ochtend een stuk kouder dan de dag ervoor dus het was vooral voor de mannen die met een ontblote linkerschouder en -arm moesten schieten even afzien. Na het voorschieten kregen we wat feedback over schieten in kimono en de punten waar je op moet letten wanneer vrouwen en mannen in kimono samen schieten. Vervolgens konden we weer aan de slag met enkele oefeningen en werd er individueel geschoten in paren tot de middagpauze. Na de lunch was het al een beetje warmer en begon de zon ook weer te schijnen. De rest van de tijd was voor individueel schieten met individuele feedback van Shige sensei.

Als laatst mochten Erik-sempai André en Jaap-sensei de training afsluiten met een laatste sharei.

Om 15.00 was de training dan helaas alweer voorbij. We bedankten de sensei ruimden de dojo op en maakten ons klaar voor de rit naar huis.

Het was een ontzettend leerzaam weekend en we denken dat iedereen wat nieuws heeft opgestoken. Het duurt uiteraard even voor we de nieuw opgedane kennis volledig eigen hebben gemaakt maar het streven is om het ook weer toe te kunnen passen in de lessen en begeleiding van beginnende kyudoka.

.

Meer foto's op de KRN Facebook pagina.

 

Labels